Црква као последња линија поделе

Црква као последња линија поделе

Рођен сам као контраш. Прича каже да сам морао да будем измештен од остале деце услед неконтролисаних урлика због којих је беба од свега пар сати успела да промукне. Можда је то био гласан протест због немогућности да се изабере рођење у држави мало сретнија од ове. У вртићу сам прошао неславно, екскомунициран после свега два дана током којих нисам желео да спавам у прописано време нити да једем када ми они одреде. Командовање и ауторитети никада нису представљали битну појаву у мом животу.

Током кратког живота сам давао некад аргументовану, некада импулсивну критику свега што ми се није свиђало. Пензионер у телу особе од двадесет и кусур година. На мом нишану су се нашли сви, од професора који су ми предавали, људи које сам сретао на улици, па захваљујући друштвеним мрежама сам био у стању да пожелим све најбоље и политичарима ове земље.

Али критике цркве сам се увек клонио. Да би се критиковала таква установа (која неоспорно има својих мана) морао бих да будем много бољи човек него што јесам, уз опсежно познавање црквене етике, вере, духовности, а као неко ко се у суштини води у животу принципом доброг и лошег, мислим да нисам поткован за такву дискусију. Хајде да направимо кратку ретроспективу које данас све поделе владају међу онима који себе сматрају националном, и нажалост веома често, апсолутно исправном опцијом :

– Лажна опозиција/Праве патриоте — Поседујеш другачије виђење о томе како држава треба да изгледа, небитне разлике у перцепцији вредности којима се руководиш, евентуално мислиш да одређени економски систем погоднији у датом тренутку — “ПА ШАРАНЕ ЗНАМО КО ТЕ ПЛАЋА, ПРОВАЉЕНИ СТЕ.”

– Про-Руси/НАТО агентура — Сматраш да су Срби део европске културе, и да генерално не постоји ништа лоше да сарађујеш са поштеним светом са запада. Ниси довољно активан у шеровању вести са Спутника, немаш портрет Владимира Путина поред иконе светог Јована — “ТИ БИ СА ОВИМА ШТО СУ НАС БОМБАРДОВАЛИ, САМО ИДИ ТИ У НЕМАЧКЕ И АМЕРИКЕ, НЕ БРИГАЈ ЗА СРБИЈУ. Којих 300 милиона, са Кинезима 2 милијарде.”

– “Национални” совјетофили/Анти Комунисти — Не мислиш да је Србија икада требала да буде окупирана од стране Немачке, али ниси љубитељ оних који су на тенковима ушли у главни град и оставили твојој држави у залог 50 година најбруталније диктатуре пропраћене стотинама хиљада притворених и стрељаних људи — “ ВИДИ ЗЕМЉАЧЕ, ЈЕСТЕ СТАЉИН БИО КОМУЊАРА, АЛ БРАЋА РУСИ ОСЛОБОДИЛИ СВЕ ДО БЕРЛИНА И ОТЕРАЛИ ШВАБЕ МАЈКУ ИМ ЈЕБЕМ”

– Опскурне политичке личности/ко полаже право на исправну верзију Српства — Ово је тема чије би даље елаборирање имало као ефекат стварање можданог тумора, али знате о чему причам. Бог нека помогне овим људима.

Дакле остаје нам још да се поделимо око цркве, па у старом српском маниру да се међусобно покидамо, пошто кроз векове сви остали нису успели. Које је виђење оних који данас цркви замерају апсолутно све, и колико разумевања за позицију цркве имају? Ако им је замерка да црква треба да позива на крсташке ратове у данашњој ситуацији, онда бојим се да је то нереална жеља многих од нас.

Али чекајте, наши попови су вековима испод мантије носили кубуре и били спремни да молитве одложе како би гинули за свој народ. Ко може да замери цркви да није учествовала у борби за слободу овог народа ? Ако се замерке односе на то да црква није довољно супротстављена држави, сећа ли се неко шта се десило последњи пут када је то био случај? Са којим правом се од верске установе која у огромној количини зависи од те исте државе (у смислу финансирања) тражи да јој се директно супротстави? Због чега би црква покретала буне када народ уредно бира издајничку власт последњих 17 година сваки пут када му се за то да шанса?

Ако се ради о екуменизму, не може се апсолутно сваки састанак црквених великодостојника са представницима католика или протестаната сматрати издајом и прекрштавањем Срба. Са папом се сусрео и руски патријарх Кирил, па од дежурних мегафона није било ни речи. Уосталом, док на капијама Европе чекају стотине хиљада људи који представљају реалну и физичку претњу не само Хришћанима, већ генерално свим становницима Европе, да ли је долазак Папе у Ниш заиста толики проблем?

Која је корист грађанског уплитања у проблеме које црква има у својим редовима ? Можда није лоше да се у Србији поведе тридесетогодишњи рат, пошто углавном од запада бирамо оно најгоре и имплементирамо то боље од њих самих. Црква као институција је најмекша мета оних са којима неко ко се сматра националистом нема само дијаметрално супротна мишљења, већ је у директном сукобу. Ако је црква на константном удару комунистичких зомбија, разних сексуалних девијаната, бахатих политичара и разног олоша који ни нама није претерано драг. Ако црква не одговара ни њима, по којој основи је можете сврстати у њихов табор?

Много одлучније и важније битке су пред нама од верских размирица. Буди поштен и частан човек, воли свој народ и своју земљу, чини добро, и буди спреман да се жртвујеш за себи драге људе . У том случају на којој год да си страни ових размирица, бићеш у праву. А док будеш ишао тим путем пратећи ове знакове, помоћићеш и себи и свом народу.

Никола Спасојевић
27. јануар 2017.

Коментари

 • Млади Дверац

  Читао сам малог Спаскета, али између малог Спаскета и Исидора Пелусиота…шта мислиш ко ми веће поверење улива? 😀

  Исидор Пелусиот о свештенству
  “ У та времена, пастири су умирали за своје овце, док их данас сами кољу. У стара времена су љубитељи врлина ступали у свештенство; сада су то љубитељи новца. Некада су се клонили те службе због њене узвишености; сада са задовољством јуре за њом. Некада су били вољни да се поносе својим сиромаштвом; сада са радошћу и похлепом сабирају новац. Некада је пред њиховим очима био божански суд правде, док су сада равнодушни према њему. Некада су се ти људи покоравали ударцима, а сада их они задају. Изгледа да се свештеничка служба претворила у тиранију; понизност се претворила у надменост, пост у раскош, домострој у деспотизам, јер као домостројитељи нису погодни да управљају, али зато као деспоти присвајају…“

  • Калуђер

   Мали Спаске је скроз океј лик. Таленат само такав. Господин чоек.
   А за ово … остало, хуу … па то те води у Зилоте, а де су Зилоти ту си у Артемијевци … и оде у секту док си реко кекс. Ја сам тако изгубио једног доброг човека на ту фору.
   Спетљао се са оним Антонијем пре две године, Ваљевска грачаница и те форе … држи пржи … и пре месец дана почео да ми пише по порталу о издаји СПЦ-а. Артемијевац, ђаво дошао по своје.
   Иначе ја Бокана лично нешто не готивим, ал са овим текстом је баш убо; http://nacionalnapartija.net/dobarpristojansrbin/ ако си и то читао ондаК сори на спамовању.

   • Млади Дверац

    Ево прочитах сада, пола текста је добро…али овај део…
    „Идиоти са развијеним српским тробојкама, витешким лименим оклопима, змајевима и вуковима, пуних уста ”бриге о угроженом српству”, критике ”недостојног свештенства”, апела ”за помоћ ваљевској Грачаници” и ”изласку на барикаде”… одвукоше нас у пропаст, ни не примећујући, несретници, шта стварно раде и у чију корист.“

    Исувише површан суд даје…човек који не зна ни због чега су ти апели, ни због чега је та борба против ко зна чега…само каже да то ето тако не ваља и подвуче црту, то ме подсећа и на ове другосрбијанце, који кажу, „ма предамо Космет, Крајину и све остало где имамо проблеме па онда проблема неће ни бити, прихватиће нас Европа и бла, бла…“. Или Комунци…желећи да заврше са црквом и Христом контају да је тиме проблем решен и да ће ето тај врли нови свет без религије бити нешто супер (мислим на искрене комунце).

    Само у истини се проблеми могу решити, све остало је млаћење празне сламе и враћаће се проблем као бумеранг.

    Сложено је питање око Артемијеваца, Антонија, зилота и још много тога да би се могло рећи…они воде неке борбе које већина ни религиозних људи не разуме, а камоли ових ван вере.
    Исто као што ти водиш неке љотићевске борбице (мада се ти више играш по порталима и мрежама) и те борбе и идеологију не могу да сконтају многи…треба доста и прочитати па верујем и проживети (или на неки други начин покупити искуства) да би се разумела та твоја прича (коју и ја добрим делом подржавам и поштујем), а са којом када би изашао у јавност, био би проглашен за нацисту или ко зна шта. Ето двери, излазе са доста блажом и разводњенијом причом па опет не одговарају никоме и делују ето као екстремни, блате их где стигну па и они то увијају у обланду (форму заштите породице, економски патриотизам итд.).

    Стога и ово за артемијевце, зилоте…нисам са њима, али имају они своју улогу у борби коју већина не може да види (лично верујем да је правда на њиховој страни, али да начин борбе није добар)…њихово цепање је умногоме последица унутрашњег нејединства у цркви и структура које раде против народа и цркве.

    Када су отворени архиви Бугарске православне Цркве, 7 владика је радило за њихов неки ДБ…мени не би чудило ни да је код нас слична ситуација. Тако је код Бугара, а сумњам да је и код нас боље и тешко је направити јединство са таквима, е сад…да ли је требало да дође до раскола у цркви и чија је то кривица…то је опет јако сложено, а не бих олако да дајем суд. Но, наслућујеш сложеност питања…покушао сам црквене ствари да представим на неком политичком терену и да видиш да ни ту нису ствари црно-беле, а уз то у цркви још многи фактори битну улогу играју које у политици нико не узима у обзир што пак ситуацију чини сложенијом и онда се појави Бокан и груне само неку мисао шта ваља или не ваља и ко је идиот или није.

    Што се мене тиче, темељ ми је православље или се барем трудим да према томе расуђујем и то ме обавезује да се држим истине, одређених норми понашања и још много чега (за данашњи 21. век несхватљивих правила, тежњи и чудног начина живота) у склопу те истине не могу баш олако да осудим ни артемијевце ни многе такве ликове…јер колико сам испратио ствар многи аргументи су на њиховој страни, а у тим аргументима је и истина скривена, а са истином и добар суд о свему томе. Занемарујући то што каже рецимо преподобни Исидор Пелусиот, па занемарујући ко је у праву, а ко не око црквених питања, па занемарујући да ли је власт добра или не, па занемарујући да ли ме Вучко сваке године задужи за нових пар хиљада евра, па занемарујући што ћу странцима за коју годину да плаћам струју и воду по високим ценама и још много тога…зарад ето неког лажног јединства ја ратујем и против себе, свог народа и будућности земље…стога је битно сагледати ствар што боље и овај други део Бокановог текста је глупост.

    Овај текст о недостојном свештенству је факт…ми то видимо на сваком кораку и против тога се некако треба борити (било да су то црквени судови, апели или нешто десето), али као и у свим другим сферама живота, ово је нешто што негативно утиче на заједницу и блати цркву. Ни због каквог лажног јединства борба не сме престати.

    Ти пљујеш по дверима коју имају разводњену идеологију спрам оне коју ти пропагираш, а овде прелазиш преко сасвим супротних ставова унутар цркве које продубљују раскол зарад ето неког мира…мир у лажи не може постојати.

    • Калуђер

     Лепо си ти то скоцкао … таман за са под Владом под руку. https://nacionalnapartija.net/marionete-marioneta/
     Прелистај то, ти брзо читаш … ем коменте наравно, ту је суштина, а таман и да видиш како функционише директно демократско устројство.

     Не би било лоше ни да изчиташ коменте испод првог Бокановог текста који сам ти послао, јер би нам сотим обојици ушпарао време на разјашњавању/понављању. Како год, ево ти овај други Боканов текст на исту тему
     http://nacionalnapartija.net/srpstvo7/
     (иначе тај текст сам 7 пута морао да качим на фејс, јер како га окачим заштитари Ваљевске грачанице, Атемијевци, га пријављивали)

     Из та три текста и комента испод њих је и произишао мали НП став а који је Никола срочио у својој писанији о горе.
     Е сад, за Бокана може човек што шта рећи, и ово и оно, неки од „мојих“ не могу очима да га виде … ал му се не може спочитавати да није информисан, начитан, да не зна о чему говори или пише. Јер то би било исто ко Саманти Фох оспоравати да има мале сисе.

     Но и мимо тога о другоме се ради. Дешава се да људи попут тебе и Владе, дакле људи који имају нешто у глави. а хронични незадовољници свим и свачим, почињете да исказуте своје незадовољство де му место није. Штоб се оно рекло, типична пренесена агресија.
     Пренешена агресија то ти је она фора кад те рецимо професор изнервира, а ти му не мож ништа, па дођеш кући љутито, лупиш вратима и издереш се на млађу сестру.
     Е тако и ви нападате цркву.

     Незадовољни свим и свачим у Србији, а не можете нич да промените, ил бар не оним брзином која би вам пријала, ви почнете да нападате локалног Попа што је дебео, што вози Аудија, те како је то ушао у олтар, и зашто се не спаљује Деда Мраз на ломачи са све мецама ТедиБеровима и зашто није подигао све опЋу националну револуцију.
     Штоб се оно рекло постајете паметнији од попа, а док он човек ради само свој посао.

     Е сад замислите да исто то што спочитавате поповима спочитавате аутомеханирима док вам поправљају ауто?
     И како би прошли?
     Да не улазим у детаље, ал ценим да пре што би вас најурио из радионице да би бар добили масну крпу од моторног уља у лице ако не што и грђе оли тврђе.
     А поп не може да вас најури из цркве, и ви то користите.

     Док ја кад зезам Комуце по нету у часовима доколице, ја то радим из задовољства … да им мало пијем крв, таки ми хоби, јер знам да моје време долази.
     Не буквално моје време, него време кад ће бити све више деце која знају речи Боже Правде а немају појма речи од Хеј Словени. Дакле моје понашање је само мало испред времена, ал је у истом смеру у ком се креће читаво Србско национално биће.

     Док је ваше понашање продукт незадовољства и супротно кретању Србског националног корпуса. Капираш сад те две битне разлику између мог зезања и Артемијевог?

     А кога секте по правилу регрутују? Па незадовољнике. Нестабилне људе. Било и биће. Дакле људи које се нису снашли и пронашли у неком реалном окружењу из разно разних разлог, ил опет људе који су се баш и снашли и пронашли ал уђу у неки трип да су нека узвишена бића, изнад пћанства јел. И у секти се нађу међу својима, са „изабраницима“ који би да набију Владику Григорија на колац … са све Деда Мразовима, подразумева се.

     Ја сам погледао онај видео клип код кретена Теше Тешановића што си ми послао … са оним Артемијевцем … о како му беше име, саћу погледати … са Максимом Новаковићем.
     Богу хвала па сам у могућности да одвојим сат времена па да и тако нешто пажљиво погледам.
     А шта Максим вели? Па само су он и Атремијие исправни … и следбеници им јел. Све остало, јерес.

     А погледај ти мало фацу тог Теше Тешановића. Па погледај мало списак тих гостију које он доводи код себе у студио. Па то је махом го луђак до луђака.

     То ти треба у животу? Благодарим. Ствар твог избора.

     И све те надсве патриЈотске интернет радио теве станице ем портали? Па ја то заобилазим у широком луку. А што је већ ствар мог избора.
     Јер то су управо особе које Никола описује у свом тексту као;

     – Опскурне политичке личности/ко полаже право на исправну верзију Српства — Ово је тема чије би даље елаборирање имало као ефекат стварање можданог тумора, али знате о чему причам. Бог нека помогне овим људима.

     • урбана герила

      Сјајно је, својевремено писао о. Серафим Роуз (врло занимљива личност, ценим да тебе не би занимао), о ,,суперисправнима“. Написао сам штогод у одговор млађаном и неискусном дверцу прекјуче, али ми нестао интернет, а коментар појела празнина. Мрзело ме опет да састављам, прошла ме импресија, ако разумеш. Дивим се профи музичарима који треба квалитетно да одпраше (нпр у џезу) неку свирку, а притом му се деси да није ни за шта. Одакле извуче оне бравуре, Бог би га знао. А ја, ето, ни писанију. Мрзи ме опет да му причам колико губи време у навијачкој ларми црно- беле продукције (не мислим на тимове никакве, већ на дводимензионално размишљање), ови су добри, а све што личи на другачије, је зло. Бре, ни чланак не прочита честито, али одмах запази да ,,није на линији“ оли ти ,,политички коректан“! Чуј, пола му се не свиђа! Која половина, сем задњег пасуса?! А и тај, јер спомиње неке од омиљених му, али не баш јасних инаџија. Каже да су му компликоване и тешко разумљиве ,,борбе“ које воде разни секташи, и није за њих, али ипак имају на неки начин право. А онда каже да разуме и твоје (само не знам шта), али ипак не разуме. Исто као што му је и вера темељ, иако га тера да се држи неразумљивих правила и чудног начона живота.

     • Калуђер

      А шта да ти кажем. Опеће се, сагореће се, повуће се.
      И то је још добро, ако не заврши пре тога код Артемијеваца.

      И сад замисли њега, у овом читавом хаосу (да не кажем баш лудилу по Србији), размени по коју реч са мном преко фејса, упрати што којекуде, па ето и по малом НП порталу, интересује се човек, наравно у складу са могућностима … а те могућности су код младих људи поприлично ограничене … јер једноставно и поред све воље немају времена.
      И онда му ја кажем; па види ово ти је екстра писанија, греота да ти потоне на фејсу, пребацићу је ја вамо код нас на мали НП портал. И још уз то не морам те офирати код твојих Двераца, убацићу је под анонимно корисничко име и решена ствар.
      И онда му окачим комент испод Николине писаније, дакле момка/човека његове генерације, а који најопуштеније на малом НП порталу држи слово. Строго оно истакнут у самом заглављу портала, ево то је то, став мале НП групе менталних гимнастичара, да вам ја кажем, Никола Спасојевић, студент историје.

      Дакле ја сам копирао његов, а релативно опречан став, условно речено нашем, а по том конкретном питању. А при томе момак долази из редова Двераца, а де је мени на страници Двери укинута могућност и да лајкујем што а камо ли да што прокоментаришем.
      Ја мислим да јадни Боле, Калуђере назива искључиво Монасима, чисто да не мора реч Калуђер, не дај боже Калуђеровић да превали преко уста, јер му се моментално слоши.

      Дакле човек из једног хаоса, строга Дверјнсака цензура, све иза строго затворених врата, приватизована партија (наравно све због мајке Србије) се нађе у ситуацији да му зли фуј пи какани Нацоши, најопуштеније пренесу комент … и оно као; седи попи нешто, напиши штогод кад нахваташ времена ако ти буде ћеиф, не се бриниш имаш статус госта, слобода говора и тај рад, опуштено скроз.
      Ко је овде луд? Ето, то је једино питање које ја ценим да се њему мува по глави, кад је и НП и Србија са све Дверци у питању. Дакле; ко је овде луд?

      Но мимо тога, мислим да би и сама СПЦ могла мало више пажње да посвети том Расколу. Јер број незадовољних, изгубљених, очајних људи неће преко ноћи почети да се смањује у Србији. Мислим капираш ме шта хоћу да кажем. Не може се тако једна ипак озбиљана ствар, без обзира колко Раскол био мали, препустити тамо неким Боканима, Калуђерима ем Николама да се они баве по које каквим емисјама ем минорним порталима у часовима доколице објашњавањем зашто крошто и шта ти ја знам.

      А не да се мени бре одједном појаве ( добро није одједном, Владо оснивач јел, у толико и горе) три човека на НП порталу, Владо, Весна, Ацо Завера … а све у стилу; као ето нисмо ми баш за Артемија, као неб ни набијали баш Владику Григорија на колаца … ал ето горећете у пакалу. Матере ти? А лик који би набијао Владику Григорија на колац најопуштеније о томе пише на сав глас на Весниној страници а уз свестрану помоћ модератора, а иначе Антонијевог барјактара. А све под плаштом надасве велике борбе ем забринутости за Ваљевску Грачаницу ем за мајку Србију у целости, ем по дифолту, наравски, подразумева се . Ма иди бре.

      Мислим капираш ме шта хоћу да кажем и без да појашњавам … ал ето отворила ми се списатељска дизна. Штаб фалило овим нашима при СПЦ-у да затраже термин на РТС-у и да лепо објасне о чему се ту ради. Јер не знају људи. А ови Артемијевци вршљају ли вршљају. Ено ти, отидни погледај, прекопираш на Гугле;
      INTERVJU: Horepiskop Maksim Novaković – Ekumenisti uništavaju Srpsku pravoslavnu crkvu! (27.01.2017)
      И опа, удара Артемијевац на сва звона … и то баш на Светог Саву.

      И ко тиме да се бави? Ја, Бокан, ти, Никола? Ко?

      Наша СПЦ је издала саопштење, пре икс година поводом тога.
      Па издам и ја сваки други дан саопштење кад ми се отвори списатељска дизна. Па ко иде по СПЦ порталу и чита која каква саопштења? Пола Србије изгледа ништа друго не ради но како устане, ставе људи кафу и ај да видимо док вода не проври, шта има то лепо данас по саопштењима на СПЦ порталу. Како да не.

      И онда оно, рук цук, док си реко кекс, момак здрав прав, штоб ти реко, очигледно искрен и добронамерен … за годину две, ено га у секти. Појо вук магарца.

      Ето, то сам хтео да кажем … за Дневник.
      ——————–
      ——————-
      А да, што се тиче тог твог Серафима, спомињао си ти њега већ једанпут чини ми се … слободно ти то … ако имаш неки текстић од њега, ил какав занимљив исечак из писанија му, пошаљи па ћемо окачити. Бујрум. Леба не тражи. Мене било најбитније да се разјснимо на коју врсту Талибанизма експлицитно мислим http://nacionalnapartija.net/zasto-referendum/#comment-3087601405 дакле на то Артемијевско секташење и сличне фазоне. Мада ни то само по себи није табу тема … наравно док не прерасте на класичну отворену пропаганду коју је Ацо Завера вртио на скоро па све и једној теми.

      А писанији пише у Ворду, говорим ти ја ал џаба изгледа. Поготово дуже. И нема да омане. Јер ипак смо ми аматери а не професионалци ко ти твоји џезери а који исту ствар раде једноставно рутински као и сваки професионалац. Док је нама аматерима потребан тренутак надахнућа, па чак и за најобичнији комент.

      И да, ево ти и ово од Бокана … доста повезано са темом. Нако, није лош, океј је. Ал има и те његове трипове, негде при средине емисије, кроз њега говоре свети преци ратници витезови … држи пржи … не могу тако нешто да сварим једноставно. https://www.youtube.com/watch?v=BAaen906mnM

     • урбана герила

      Немам Ворд у телефону, а писаније истресем на Дискус директно, па ко га шиша. Али нервира кад прогута. Да ти обећавам писаније нема више смисла иако би волео штошта, просто до сад нисам залегао за то. Бокана знам уназад преко 20 година са све његовим писанијама, Калајићем, витезима и орловима. То код њих вуче корен из есотерије, а та ти је прича блиска са наци псевдомистиком, тевтонци и тај рад… било је ту свега. У задње време Бокан се мало удубио у хришћанство, изгледа да је ухватио праву нит, па сад то и артикулише у писању. Као и свака личност, и он има својих врлина и мана. Ерудита је, уме са речима, има одређену харизму, али исто тако и егоманијачку потребу да контролише ситуацију и људе, логореју која није толико лоша, осим можда по квалитет писанија му. Па тако напише гомилу глупости, а онда убоде добар напис. И тако, да сад човека не скрозирам, није то мој посао, а није ни здраво.
      А Црква, е то ти је брале прича за себе. Наша Црква није институција, иако има одређену организацију и јерархију. Чак и ако условно узмемо да јесте, не заборави оно србска. Дакле дезорганизована, свако вуче на своју страну. Ипак, још увек у њој имаш слободу, нема диктатуре, осим ако ниси полтрон и безкичмењак. Вера је пре свега, а то користе којекакви да се лактају за власт. Све то је тако јер народа нема у животу цркве већ као Аца, Антоније и слични, нешто фантазирају јер би најпре да поправе друге, а себе баш и не сматрају да треба. И онда од онога што је преостало, формирају се кадрови. Зато има и кланова, и лоших људи, и свега, али брате шта је са сјајним и квалитетним људима? Искреним, правим хришћанима, добрим пастирима, онима који и носе на својим тихим и неприметним плећима и савестима ту нашу Цркву и на каквима је та Црква и одиграла непроцењиву улогу у историји и опстанку Срба. Као таква каква је, несавршена, климава и неорганизована, била је кичма српства и прва мета свих душмана. И сад има гласа, не онаквог какав би можда ти и ја очекивали, али истинитог и чврстог. Што би Господ имао обичај да каже: ,,ко има уши да чује, нека чује“. А ко нема, мо’ш му очи избити и уши пробити сведочећи, он ће да тера своје. Кад у политици постоје одређени квалитети, предуслови да неко може уопште да појми неку идеју; дакле, да је дорастао, зрео за нешто- колико пре је то неопходно за веру, која подразумева сву дубину и ширину човека. Својствено је овом времену и некултури да ларма, суди, одређује, самозаљубљено дели лекције не упитавши се притом да ли уопште разуме о чему говори. Чак ни да ли зна уопште ишта на задату тему. Васпитава се то свим тим мрежама на којима је најважније да нешто оцењујеш, критикујеш и да се свако позива на своје ,,једино исправно мишљење“ и неприкосновено право да се меша у све и о свему даје свој суд.

     • Калуђер

      Који си ти краљ. Ја се сморим ко патика и кад треба ситну поруку преко фона да одкуцам.

      А за писаније, ово за објављивање, ма то није фрка … полако долазим на тај ниво да их имам сасвим довољно. Две у нацртима већ подигнуте, једна у припреми. Све одлично 5.
      Имао би ја за тебе једно специјалније ауфГабе, што ти дође по Немачки, задушење задатак оли мисију. Да мало упратиш ову Љотанску штампу, типа Искра; http://www.novo-videlo.com/iskra/2010-2019-godina/
      Има ту будалаштина, ал има и финих ствари које би вредело подићи. Па оно, прелисташ једном у месец дана па ми пошаљеш преко мејла шта те је дојмило. На пример, има једна ектра писанија о Недићу ( то је то што рекох да је у припреми) а коју би факат вредело подићи. Па нек читају људи.

      А за Бокана? Јао факат немам појма шта рећи. Рискантан ми је. Мислим читава та Наци екипа зна бити почесто гранична. Мислим оно, ај контам све, и зезанцију и провоцирање … и интересовање за неку другу страну историје, у крајњој и основној линији за Истину … ал има у тој екипи и доста особењака, фрикова.

      А лично Бокан ми је исфеминизиран. Кад пише још и ђене ђене, ал наступ му је све ал само не хараизматичан. Харизматичан је Владика Григорије, Милан Брдар … а Бокан ко дерпе неки. Па погледај га горе … све неко пренемагање, па то растезање речи … па све нешто као фин углађен пажљив … а све нешто извештачено. Ко да гледам оног лика што је глумио дерпеа у филму Парада.

      Не кажем, избаци он ту у маси тих његових писанији какав спис, штоб рекла Ана, ко да сам му наручио да скоцка писанију. И то све одлично 5. Ево баш пре неки дан је извукао писанију из Архиве му ни да је пратио ово „дешавања“ овде код нас. Значи оно, ни да сам наручио. Баш ћу је окачити једном приликом. https://www.facebook.com/dragoslav.bokan/posts/10154911760369144
      Таман да убацим линк ка томе да не тражим после.

      А ево и ова друга, ни пре 6 сати окачио, а тема наравно управо о којој ћаскамо, са све пропратним дешавањима. https://www.facebook.com/dragoslav.bokan/posts/10154931526809144

      Пази реченице; „Није лако се одрећи ма и једног доброг и племенитог човека (друга, саборца, сличномишљеника, суграђанина), али се мора, упркос свему, говорити пуна (ма како болна и непријатна) истина.“

      А, позната догЏања ем ситуације из мале НП дружбе? Канда. Ил бар много личи. Ето нек буде да се потрефило и овај пут. Но како код да ја махнем Бокану. Ћао Бокане, Србија Србима!

      И тако, све одлично 5.

     • Nikolajs

      Извињавам се МладомДверцу и Датиганедам, што нисам одговорио на коментаре у временском оквиру који би био пристојан. Извињавам се и људима са којима се дружим и девојци пошто ми посао једва оставља простора за сан и обедовање.

      Датиганедам – Због чега си ти закључио да сам нарцис ? Нити наступам са позиције моралне супериорности, нити специфично означавам неког као непријатеља у целом свом тексту. Првенствено јер је то била и поента свог текста. Ја бих могао да нађем вероватно 36 милиона ствари око којих се не слажем са тобом, али то није поента. Моја поента је да нађем једну једину идеју око које ти и ја можемо да се окупимо. А ваљда је и теби и мени јасно да је СПЦ донела овом народу далеко више позитивних ствари од негативних. Тако да не разумем овај пуцањ из кола у покрету, првенствено јер је цео текст био плански усмерен ка зближавању оног малог броја људи који нису спремни да гледају трагично решавање свог националног и егзистенцијалног питања.

      Млади Дверац – Ти си поменуо вероватно део туђег текста на основу кога си писао текст. Тако да нисам сигуран на шта да одговорим осим на оно што си писао о свештенству. Морам да признам да нисам упућен у питање вере попут тебе (ово не пишем саркастично) и апсолутно се слажем да црква има одређене проблеме. Питање које сам јасно поставио јесте – “ Да ли наше уплитање и сврставање може да помогне цркви да их реши ? “ Ја лично не видим објективне разлоге ЗА, а много је разлога ПРОТИВ. Најопаснији је тај, што када завршимо са верским расправама, остаје нам само да се међусобно и физички истребимо. Да ли си за Дражу, Љотића или неког трећег, о томе можемо дискутовати онога тренутка кад се држава не буде задуживала 40.000 евра у минуту, када државни званичници не буду потписивали споразуме против којих је 99% народа, када улице Београда не буду подсећале на Сан Хуарез или предграђа Дамаска. Ако брод тоне, ваљда је битније крпити велике рупе , а после се бавити избацивањем воде.

     • Калуђер

      А, ма тај „Датиганедам“ то је моја грешка, сори. Случајно га пустих. Ма то је ретард неки из Канаде. Видео Србију на разглeдници па патриЈотише. Спрема се управо да освети Косово и поврати Книн са Болетом Болидом и екипом. Наравно воли Црнце Цигане ем Фегеља те Совјете … самим тим мрзи Недића и Љотића … а ја сам му посебно високо котиран на листи.
      Имам читав фан клуб. И то на пар портала.
      Углавном то је та екипа комуњарских лицемера са којом се Владо слизао. Они што хоће да деформишу Бату од батина јер је написао какав комент који није био по вољи оној олињалој комуњари на самрти од Милана Миленковића а који им је иначе колективни Гуру у дому пензионера.
      Владо факат зна да изабере друштво. Сједне стране Артемијевци а са друге олињали Комунци. Ваљда као противтежа, јебем ли га. Оће да их измири, на основу два заједничка именитеља; љубав према теоријама завера и диктаурама
      па да их уједини па да зацарују светом. Србијом оћу рећи. Ценим да је то план.

      И тако, сори, моја грешка, обратићу пажњу да више не пушћам те ретарде.

     • Гоца

      Стварно вам је талентован млађани Спасојевић. Јако је лепо за видети младе људе који трезвено размишљају. Не знам да ли сам вам рекла али ја јако ретко негде коментаришем. Oвде код вас ми je једноставно тешко да се суздржим. Засврбе ме прсти. Некако сте ме ослободили и са тим јер знам да не пуштате сваку будалу која има тастауру да испсује шта му падне на памет. Мада видим да вам се понекад деси и омашка :-)) Желим да истакнем и да је јако лепо што отварате простор младим људима да се искажу. Гледала сам и Бокана и видим да и он спомиње неке нове клинце. Мислим да је рекао са одеска историја. Како су талентовани паметни. Једина је разлика да то што он говорите и ви говорите али ви очигледно и примењујете.
      Ви ћете се са можда сад љутити на мене што покрећем „стару“ тему али прочитала сам и оба Боканова теста. Желала би и око тога нешто да кажем. Занимљива подударност да је баш сад извукао из архива текст и то који као да описује догађања са господином Челекетићем. Са једне стране сте ви који имате чврст и одлучан став и који зрачите оптимизмом. Док је са друге стране господин Челекетић који је клонуо духом. Ружно ће звучати али и врло често је не само неодрећен него и циничан. Али упркост томе мени је њега некако жао. Надам се да се не љутите баш јако на мене што сам поново потегнула исту тему. Али сами сте криви. Ви сте први покренули тему са Бокановим текстовима. О цитату који сте издвојили да и не говорим. Да ли је стварно могућа толика подударност или мислите да је то баш намерно извукао из архиве?

     • Калуђер

      Немам појма. Предпостављам. Мож бити и пука случајност. Ко зна шта му се мувало по глави код је баш то копао по архиви му.

      Е сад ови би била већ нека четврта или пета случајност у последњих месец дана. Не знам колико сте детаљнo упознати са писанијамa овде код нас. Како год за мој укус то је превише случајности. Није то она фора хладно напољу па сви кукају како је хладно него су баш специфилне теме.
      И са треће стране знам да људи који се баве профеисонално спистељство читају све могуће и немогуће. И на разно разним местима знају да изнађу какву инспирацију, ил да од некуд нешто покупе. Понекад су те врсте крађе једноставно толику уочљиве као рецимо баш са олињалом Комуњаром Милековићем … а имали смо сличне ситуације и са Дверцима, Гораном Давидовићем итд.
      Опет са четврте стране Бокан није ништа бог зна шта ни украо. Једноставно се можда и потрефило да неке ствари на исти начин сагледавамо.
      А опет закључно како и да проверим? Да одем код Бокана на зид да га питам; е брате јес ти нашао неку испирацију у мом пискарању па то на твој начин обрадио?

      А Спасојевић вам је са одсека историја. И Монтенигерс! То као алфа и омега! Па видите да су ови Србијанци све нешто килави. Немају они тај генетски код једноставно.
      Зезам се.
      А у свакој шали има пола збиље.

      Ухх … ма не љутим се кево. Све то одлично 5. Мислим није мени проблем испребацивати писаније тамо вамо тематски. Ал не знам шта да ти кажем. Да, лупи понеки пасус кад пишеш мало дужи комент. Саћу ти ја полупати.

      Елем, штос мене тиче отворичћу ти и тему Владо Али Челекетић па му пиши сваки дан љубавна писма. Нема табу тема. Ал кажем ти, имаш чоека на том Дискусу па изволи па га изнађи па бурум. У крајњој линији имаш га и на фејсу. Па се разговарајте. Јер ја стварно не знам шта би сад ја ту додатно појашњавао.

      Теби је жао Владе? Па супер. Ево и мени је жао Влада. Свима нам је жао Владе. А коме је жао Бате? Ха?

      Знате госпођо, ви се мало заборављате да су у земљи у коју живите људи робијали и били деформисани од батина због речи. Због изговорене речи а камо ли написане.
      Знате госпоџо ви се помало заборављате да су се неки тамо Срби вуцарали по 9. Матровским демострацијам да би данас и ви и ја могли да жалимо Владу … и да не стрепимо због тога да ће нас због нашег жаљења било ко деформисати од батина.

      Можда би било умесно да се мало подестите па онда да наставимо;
      http://nacionalnapartija.net/dr-miodrag-ivkovic-kriv-je/

      Па ако сте се фино подсетили, нако уз кафицу, у часовима доколице, посаветујете ме шта ја да кажем баш том млађаном талентованом Спасојевићу кад сутра нека друга будала буде претила да ће њега деформисати од батина зато што се усудио да напише какав комент или не дај боже текст?
      Да му кажем; па ко те јебе, ха? Ко те теро да пишеш? Мени нико не прети, боле ме курац.

      Е па не боле ме курац. Ко што ме ни 9. Марта није болео. Ни мене и Бату.

      Е то вам је Национална партија. Слобода говора. Основни постулат. Алфа и омега. А ко по том постулату оће да пиша … мож да пиша, ал на неком другом месту. Поњемајеш Фрау Гоцо?

      Поњемајеш поњемајеш. Само ти жао. Е па мени није.

      Штаб било да се не дај боже Вучићу ил коме другом само омакне да негде напишу;
      „Bata je anoniman, jer da nije, već bi bio deformisani Bata“
      Ха? Штаб онда било?

      Неб се човек могао спасити ни од Владимировог ни од Гуруа му Миленковићевог пресеравања на сва звона.

      Е ал кад надасве фина, баш нако фина, ем надаве учтива господа заговарају деформисање од батина неподобних коментатора, е онда Владо нема везе са тим. Он управо из Финске дошао колко је фин. Необавештен. Он је изнад тога. Он констерниран грђе од Вучића што се било ко усудио да скрене пажњу Гуруу му да се ненормално понаша.

      Море. Зајебете ме са том финоћом. Тос у моје село зове лицемерство. Нечовечност.

      Е па ако ви мислите да ја треба на тим нечовечним принципима да правим простор овим младим Србима … е па ја не мислим. Жалим случај. И док дишем нећу то мислити. Па ви жалите колко год хоћете. На вољу вам.

      Јер ако је за вас слобода говора зајебанција у часовима доколице, за мене није. Јер и сувише крваво је та зајебанција освојена. Није пала са неба.

      Е, а на тим принципима, на принципипима слободе говора, се ова шака јада младих Срба и окупља око НП-а. А не деформисању од батина.

      Поњемајеш? Поњемајш поњемајеш.

      Е сад јебига кево. Тако то изгледа у пракси. Жалим случај.

      Јер овде влада, баш како би то Влада рекао диктатура принципа, а не принип диктатуре. Нико га није лупао по ушима да се по сопстевим принципима испишава.

      Национална партија = Слобода говора

      А не, деформисање од батина неподобних коментатора сарадника ил чега већ.
      Тако вам је то госпоџо. Ко разуме значења речи Слобода говора и тога се придржава овде му је место.
      А ко не, зна се … јер тко не зна реЋи … тај хода
      https://www.youtube.com/watch?v=0xmOeUVUWro

     • Бата Ивковић

      Што се ове теме тиче, слажем се са свима… неким делом… Доста је контрадикција. Мислим да Дверац пише разумно, мада се отвара питање шта ће тамо ако је разуман?
      Има око наше Цркве разних ствари, но чињеница је да не беше Ње, не би било ни нас.
      Опет, ја лично сам повукао (за себе) линију – крочи ли папа на Српску земљу, ја клешем крст у дрво, да ми моја СПЦ буде.

      На тамо оном сајту имају добар избор текстова, и ја то никада нећу спорити… Ал’..јбг… опет ситне душе, нишчи.
      Ево нешто чему је повод писанија 2М, можда је од помоћи…
      http://nimbusovpodrum.blogspot.rs/

     • Гоца

      јао јао јао. Ви то Калуђеровићу кад напишете баш онако као шаком у стомак. Све идем по кући а ваше речи ми одзвањају у глави. Знам вашу страницу јако добро! Ја сам једна од оних што је изчитава од корица да корица 🙂 па шта ћу кад волим да читам. А и ви јако симпатично и питко пишете. Мислим да сте дефинитивно погрешили професију! Требали сте да радите или као политичар или бар као адвокат. Јако сте добар говорник! Имате јако лепу динамику! Ви кад одржите слово настане тајац! То сам приметила и на другим местима где сте писали. Пратим ја вас већ дуже. Још мало па ћу и почети да користим ваше факат и све одлично 5. Ви сте и код Цијановића на Стандарду мало писали па је Цвија био љубоморан на ваш однос са Аном. Јер видите 😉 све знам. И лупићу пасус!

      Ја вам стварно желим пуно успеха у овоме што радите. Схватам у потпуности вашу принципијелост и ставове. Да не буде забуне овај пут и потуно их подржавам! Ја се само мало прибојавам да ћете уз толику принципијалност тешко изнаћи људе у данашњој Србији које ће моћи да вас прате! Из тог разлога сам инсистрила на теми о господину Челекетићу.

      Бато, хвала на линку! Навратим ја често и код вас у подрум. Волим да читам 😉 а ви волите да пишете. То сте добро напоменули што се тиче одабира текстова и тамо и на другим местима. Све ми је то постало временом помало одурно. Па чак и заморно рекла бих. Такође и сва та бујица коментара. Верујте ми да их одавно више ни не читам. Господина Челекетића сам волела да читам кад се препуцава са Калуђеровићем. А ово остало по свим тим силним сајтовима чак више ни не читам. Бацим поглед на неки текст у току дана али све су то толико Калимеро текстови (то сам од вас Калуђеровићу покупила 😉 ) вечите анализе анализираног. Ја се сама себи данас чудим да сам на такве ствари раније губила време. Озбиљно вам кажем! Као што би рекао ваш колега Урбани текстови ко прављени за Цвијановићев дом пензионера. Трла баба лан да јој прође дан. Ја стварно не знам шта ви у томе још видите као добар одабир. А о коментаторима ни говорити! Гледала сам и тамо код вас на СКК. Мени је све то исто. Замара ме и та празнина и количина те празнине. Не знам да ли ме схватате.? Ја кад прочитам један Калуђеровићев најобичнији коментар као онај од горе мени одзвања у глави, осећам његове речи у стомаку. Мене то потакне на размишљање. Утиче на мене а човека у животу нисам видела. Прочитам 3 текста некаквих врхунских аутора – тотална празнина. Жали боже времена. Боље да сам гомбоце правила 😉

     • Калуђер

      Ау кево … па ти се расписа скроз на скроз.
      Још мало па ћеш и мене надмашити.

      Елем, на брзака.
      Ко се хвали тај се квари!
      Ако тако наставите има још мало да поченем да пуштам ка Вукадиновић само коменте; Браво Ђорђе!
      Манте то, мене критика стимулише. Шалим се, наравно да и похвала годи.

      Што се тиче неког самог списатељатва генерално у Србији то је један велики хроничан проблем. Мени је лично лепше прелистати Политикин Забавник ил Илустровану политику него рецимо Нову Влашку Лутријску Мисао од малопре поменутог Ђорђета а да није Ивковић.

      Опет са друге стране мали НП портал је више идеолошки, помало специфичан портал, него актуелно информативни а којих је на сваком кораку. Уз то се овде као нешто помало и радуцка, значи није му основна намена; ај да се искукамо ем колективно исплачемо.
      Самим тим неком ко се сморио ко три патике од анализа анализираног може тако једна врста промене да годи.

      Што се тиче моје принципијалности а везане за НП постулате. Ја немам тим младим људима шта друго да понудим изузев принципијалних ставова. Ја не могу да им понудим посао ауто ил шта већ да би их ангажова. Једино што могу да им понудим то је управо принципијалан став. И иза тога морам да стојим личним примером. А не да се из Немачке на сав глас бринем о Новом Саду Косову Србији Европи читавом свету и Космосу, а около мене мртви падају и људи се деформишу од батина оли их гута мрак.

      Значи тај млади човек мора да види, на мом примеру, а не на примеру тамо неких недодирљивих особа, да се мени Бата Ивковић наебао милосрдне мајке у једној његовој писанији (кад је изнађем убацићу линк) али то није разлог да му ја шаљем 3 скинса на кућну адресу да га деформишу од батина. Капирате? Дакле личним примером! Слобода говора! А не вино пијем воду проповедам.

      Ето толико на брзака. А вама ћу факат послати три скинса на гомбоце ако их још једном споменете.

     • Гоца

      Мислите да сви људи цене такве принципијелне ставове?

     • Калуђер

      Наравно да не мислим.
      Ал шта да радим са 1000 лицемера? Да их водим на лицитацију који ће ме јефтиније продати?
      Да им отворим сајт за забаву? За решавање светских криза и теорије завера? Шта?
      Нису ми циљна група.

     • Калуђер

      Шта ће тамо? Па насео на Болетову жваку. Знаш оне праисториске форе како мора диктаура у странку иначе ће зли ДеБе да преузме странку. Он у то човек верује. Ја му причао, синовац, то је само фора да се не угрози диживотни лидер фожд фихрер војвода … џаба причати. Ем се момак изнервира ем ја џаба тупим тастауре. А вако је океј лик. Слуша добру музику … има чак и смисла за хумор а за разлику од масе патриЈота који су од хумора оперисани. Ал ето Боле му Бог … па ја реко нема смисла да чоека зезам по религиском опредељењу.

      А ово те не контам око тог папе. Мислим лепо рече Никола горе у тексту;
      „не може се апсолутно сваки састанак црквених великодостојника са представницима католика или протестаната сматрати издајом и прекрштавањем Срба. Са папом се сусрео и руски патријарх Кирил, па од дежурних мегафона није било ни речи.“
      факат не контам шта вам је ту толики проблем.

     • Бата Ивковић

      Разлика је у томе што стогодишњи геноцид и културцид над Србима практично не може да се одвоји од Ватикана.
      Због тога се мора бити крајње резервисан према „зближавању“ СПЦ и КЦ… Да не развијамо причу о „свецу“ Степинцу итд…

     • Калуђер

      па добро, ал шта сад ти очекујеш? Да дође папа да ти се извини у стилу; Е сори Бато што подржавам своје и радим свој посао?
      То не контам.
      Да оно каже као; ево у првом следећем рату ћу подржавати Православце а не Католике.
      И ти онда кажеш; е супер, сад мож да седнеш ко човек да попијемо по једну.
      Ето то не контам. Рат дође прође, свако ради свој посао, после људи путују тамо вамо … фурају неку своју политику и даље. Најнормалнија ствар.

     • урбана герила

      Србија што дубље тоне у своје дубиозе, то више има синдром размишљања у кутији. Некако као да не постоји свет около. Самозадубио се народ у своје јаде, своје телевизије, па тако и српско православље. Има међу православним народима изрека које карактеришу те народе. Па тако кажу: у цркви, Руси су као војска- сви стоје мирно, метаније и поклони- све по ПС-у, тако су и веру примили: по декрету. Грци опет, у цркви опуштени, као код куће. Често то делује и преопуштено. А Срби- њима и после 2000 година и даље ништа није јасно! Видиш то кад уђу у цркву, не знају где ће, шта треба да раде… Тако је и у Србији: што више ,,ревнитеља“, то мање људи на литургијама. Још једна изрека (чуо од Грка). Срби- нема им равних кад треба дати све за веру. Руку ногу, главу- све. Али да живе по вери- то нема шансе. Тако и ова бављења Црквом међу патриотама. Сад, Бата није глуп па да крене да ми овде дроби небулозе а-ла Аца Тодоровић, или овај млађани дверац што се ,,разуме у то“ (к’о марица у оне муње). Док не разумемо да се Право-славље не тове случајно тако, и да је Црква светотајинска заједница верних за коју је сам Господ рекао да је неће надвладати врата Адова; дотле ће нам у Цркви коло водити разни мишеви, јер нико други и није остао.

     • Бата Ивковић

      Не очекујем ја ништа, него нека их тамо.
      Опасни су то људи, ваља их се чувати.
      http://jadovno.com/djordje-ivkovic-drago-pisel-monsinjor-ustaskog-antifasizma/#.WJjGtTjJ6yA

      Мени се ово ништа не свиђа:
      http://www.autograf.hr/cms/wp-content/uploads/2017/01/Drago-Pilsel-Patrijarh-Irinej-030117-Foto-Pedja-Milosavljevi%C4%87-242×350.jpg

     • Калуђер

      Ценим ја Хрвате, да се од њих пуно тога корисног научити.

      Елем Урбани, има томе сиајсет година у назад … из оних славних времена ескурзуија по лепој њиховој и Босни поносној под мотом; упознај своју домовину да би је боље разорио и ти фазони.
      И упознам ти ја једнога Грка. Мали ка и сваки Грк ал нако набилдован. Сијатрос Сатирис из Трикале. Ми га звали Соћа.
      Вукао се он ту којекуде, и оно студирао Диф у Новом Саду (факулет физичке кулутуре). Још и дан данас имам на беретки амблем који је донео из Грчке војске. Факат ми драга успомена.
      Но како год упозна он тих славних дана и једну нашу Србкињу из Лознице … и она студирала у Новом Саду.
      И тако, одведе он њу и за Грчку … да је представи родитељима и то … и све то дивно красно, угосте је људи право. Ал! Нема теорије да је жени. Није Гркиња!
      Енде.

     • Бата Ивковић

      Не очекујем ја ништа, него нека их тамо.
      Опасни су то људи, ваља их се чувати.
      http://jadovno.com/djordje-ivkovic-drago-pisel-monsinjor-ustaskog-antifasizma/#.WJjGtTjJ6yA

      Мени се ово ништа не свиђа:
      http://www.autograf.hr/cms/wp-content/uploads/2017/01/Drago-Pilsel-Patrijarh-Irinej-030117-Foto-Pedja-Milosavljevi%C4%87-242×350.jpg