О свету људима и помало о Богу

О свету људима и помало о Богу

565
0
Калуђер

Калуђер: политика је начин живота једне популације. Вредности које негују и поштују и које кроз њихов начин живота саме за себе говоре. А Полис Атина је функционисао на другачији начин од Полиса Спарта. И то ти је у основи значење речи Политика. Начин на који живиш. Које вредности ти више или мање значе. Кад пишеш о Политици ти у ствари буквално речно пишеш о Животу.

Урбани: Промена живота није спонтана, тако ни промена политике. Зависи од нас, нашег начина живота и схватања појмова. Отуд толико инсистирање на језику, вери и историји. Без тога смо гоље и бескореновићи, ништа другачији од другосрбијанског смећа.

Та ,,интегрална“, целовита, смислена верзија српског родољубља подразумева живот, а не пароле. Јер Православље спроведено у личном, а поготову животу заједнице уопште није без ударне песнице, а то је пре свега познање циља, чврстина у његовом постизању која разбија и обесмишљава којекакве рециклиране западњачке глупости као што су људскоправашка демократија и безбожни национализам. Ми немамо западњачке комплексе и нечисту савест. Они стално намећу којекакве ревизије сопствених промашаја. Лече се хуманизмом од нечовештва и добијају нихилизам. Лече нас од своје геноцидности и варваризма, уче источњаке толеранцији, Русе ширини, кинезе цивилизацији… Сјајно погађају од чега болују, али лече друге од сопствених болести.

Зато нам не треба њихово називање ствари погршним именима, па онда лечење од имена, а не самих погрешака.
Опширан сам да би покушао да објасним како спојити оно што кажеш. Праксу и теорију, дух и телесни живот. Зато нам треба повратак себи, вери. Да би имали Шта да спојимо, јер живот захтева стваралаштво, а вера нас надахњује и учи. Спојићемо све коцкице кад их будемо имали у рукама.

Калуђер: оно горе ти је добро,
тако да за сад ево ово

а ја одо по аспирин.

Елем Урбани, што се тиче тих ствари које и сам делимично утопијама називаш, тим и таквим утопијама се људи баве од кад је света и века. Како ти тако и онај Мађар са којим сам видео клип поставио.
Е сад поставља се једноставно питање, а које гласи; гог се врага и ти и Мађар, свако на свој начин додуше, бавите које каквим утопијама?

Да неком од дежурних Родољубаца дозволим приступ овде на НП порталу неб ме изненадило и да прочитам да сте ти и Мађар у дослуху … и како је то све завера против напаченог Србског народа итд итд. Ако такве будалаштине оставим по страни, може бити да сте и ти и Мађар приметили да има нешто труло у држави Данској. И то труло није од кад је света и века, него од једног одређеног момента, и то не тако далеког у људској историји на овој планети. Не, тај моменат није ни Косовски бој нит сеча Турака, нит пад Книна ем читаве Крајине … него чини ми се, а мрзи ме сад да тражим по Википедији, да тај се моменат десио пре неких 12 хиљада година.

А шта се тада десило. Па почели смо да радимо. Мислим наши преци. Неко их је до коске зајебео … ил је неком ретарду пало на памет да почне да сади које какве корисне му биљке.
И све оде дођавола.
А то тад смо живели у рају.
Или можда знаш за неку религију која описује да се у Рају ради?
Видиш чак и у оном епу о Гилгамешу, да тако кажем претечи Библије Курана и свих осталих сличних штива се спомиње Рај, тачније речено у буквалном преводу; безбрижно место. И тамо се помиње нека фуј пи какана неваљала змија и некакво забрањено дрво чије плодове не треба кушати. Јер ко са њега плодове куша бива избачен из Раја. Јер смо почели да се играмо бога и да стварамо, наместо да уживамо у ономе што нам је дато.

Ето то је поента свих религијских штива, да нам разјасни и олакша свакодневну патњу од кад смо излетели из раја, тачније речено кад смо почели, ничим изазвани, да обрађујемо земљу и стварам вишак вредности, најкраће речено, да радимо.
Дакле ту ти је корен зајеба свих наших зајеба.

Узгред буди речено на овој планети има још шпеција које се баве радом, и акумулирају храну итд, праве залихе, склоништа, удружују се да би заједно радили. Мрави.
Ал мрави воде такође ратове. Чак и узимају заробљенике и праве од њих робове. Док је тако што на пример Делфинима подпуно страно. Делфини још увек живе у рају.

Е сад, чему читава ова прича. Па из практичних разлога, дакле да се врнемо у Рај. А да постанемо делфини не можемо … мада би мени лично тако што било сасвим готивно решење. Ал запало нас је да смо људи, и да смо на несрећу пре 12 хиљада година почели да радимо. И ту сад назад нема.
Е ал зато од кад је света и века људи думају како да ускладе односе на овој планети па да и поред остваривања вишка вредности се бар приближимо Рајским условима живота.

И неки од људи су се том циљу и те како примакли … ал на уштрб квалитета живота осталих припадника људске врсте.
Имају теорије које говоре да ће рад у будућности бити излишан јер ће роботи радити уместо нас, а да ћемо ми људи тада опет живети у рај. Ал до тог другог битног момента у људској цивилизацији ће још много воде протећи Дунавом и Савом … и поприлично крви.

28. септембар 2016.

Коментари