Опет диригована демократија

Опет диригована демократија

Пре годину дана одлучи Ангела Меркел да отвори немачке границе за два милиона досељеника … и они нагрнуше и дароваше републици највећу кризу од њеног оснивања. Још пре 20 година тако нешто било би незамисливо, оваква влада, која би на овај начин пркосила законима и поертку била би неодржива. Али сада се није десило ништа. Канцеларка је објаснила да мора бити урађено шта је наређено. Немци су увек чинили велике ствари.

На годишњем конгресу странке на ове речи из луднице добише громагласни аплауз. Цела странка је се опростила од разума и изгледа као да је Јединствена социјалистичка партија Немачке поново оживела. Ко изрази сумњу и забринутост изрази, ко проба разум у игру да унесе, био је од стране политичара и њихових медијских помоћника упозорен је на то да је опрез прва грађанска дужност.

Државни поредак се расточио пред нашим очима, али се није десило ништа.

Диригована демократија

Већ годинама живимо у једној врло усмереној, диригованој демократији. Грађани могу да излазе на изборе, али – одлуке морају да препусте политичарима. Али ни политичари нису толико слободни да утичу на развој догађаја. Посланици су примаоци наређења који не поступају по својој савести већ су послушници странака. Ко противречи, неће бити подобан за наредне изборе. Парламент је изгубио моћ, он је у многим земљама ЕУ контролисан од стране влада. Сва овлашћења за доношење одлука пребачена су на комесаре ЕУ, који могу да буду спроведене произвољно и против воље грађана, иако немају легитимитет, ни стручни ни добијен путем избора. И тако се дешава да се за политичке партије интересује само онај свет који није успешан ни у једном другом животном сегменту.

Већина политичара није заинтересовано ни за своју земљу, чак ни за партију, већ само за себе. У међувремену је то отишло толико далеко да је сасвим свеједно којој партији припадају јер такви какви су могу да припадају све до једној. Они живе од политике, окружени су само себи сличнима али немају више никакве везе са грађанима које би требало да представљају. Од мејнстрим медија не морају да се плаше јер се и тамо у хоровима пева иста песма.

Грађанима остаје само немоћ

Неки политичари чују само потврђивање својих колега, док неки чак потпуно губе додир са реалношћу. Пада киша, али они виде сунце. У скоро свим земљама их због тога презиру и једноставно им се више не верује. Али и тај презир удара у празно, све док је политичка елита чврста у уверењу да је само она просвећена, толерантна и према свету отворена док су са друге стране грађани, конзервативни, глупи и ксенофобични.

Пре неколико деценија могли смо себи још и да приуштимо да будемо аполитични, данас међутим цео демократски поредак стоји на коцки. Грађани су поларизовани више него икад, вапе за правом гласа и одлучивања. Али они жању само немоћ. Интересовање за политику расте са неповерењем у политичаре.

Из овога постоји само један излаз, да диктатура странака буде замењена директном демократијом грађанског друштва (један од слоган АфД-а, Алтернатива за Немачку, је „Хоћемо директну демократију, одмах! прим. прев.), са чим демократија неће бити рабљена само на изборима и са чим ће моћ ЕУ бирократије бити сломљена.
Грађани морају поново да освоје своју демократију иначе ће, на крају, живети у једном поретку који су изабрали на изборима, али га нису желели.

Јоерг Баберовски
2. септембер 2016.

Коментари

 • Владимир Челекетић

  Ако у једној земљи неколицина влада мимо воље већине и доноси одлуке на штету већине, уз помоћ репресије и медијске манипулације, онда та земља не може из тог и таквог стања искорачити у демократију, директну или неку другу, све једно, као што авион, који се налази на земљи, не може одмах прећи у фазу крстарења, већ мора, прво, проћи процедуре полетања и пењања.

  Према томе, први и једини могући корак је развлашћивање узурпатора, хапшење или ликвидација. Тек после тога, онај који дође у позицију власти, може одлучивати да ли ће земљи подарити демократију или нешто друго. Дакле, оно о чему данас прво треба размишљати јесте како створити јаку и ефикасну неколицину, окупљену око неке политичке партије, која ће бити у стању да се обрачуна са бандом на власти, вероватно, уз помоћ једног дела јавности. Прескакање тог корака никога неће довести у демократију. Ни Немце ни Србе.

  • Калуђер

   Слажем се у подпуности … али како да дођеш до тог корака? Да даш оглас у новине под насловом; тражим људе да побијемо говна и готова ствар?
   https://www.youtube.com/watch?v=paa4DqQzqiA
   Ил на твом језику речено; тражим људе за развлашћивање узурпатора, хапшење или ликвидацију?
   Тешко да ће да може тако.

   Е зато људи попут тог Јоерга од горе, оли АфД-а у целини са све НДП-ем, су заговорници Директне демократије. Јер тако што смеју јавно да заговарају.

   Е сад то што Срби каскају … а боже мој. Чек Путин да умре … да се забораве старе љубави према Коштуници и сличнима … па онда за једно 100 до 150 година … ће и ми дођемо на тај ниво решења.

   Иначе, окачио сам пре неки дан овај текст од горе … ал сам га онда бацио у отпад да га га прво Ана пренесе код себе на Балкан магазину http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-145238/direktna-demokratija Мислим то смо заједно одрадили … превод и то … видећеш и онај АфД плакат је преузела … ал је фора у томе кад јој газда процуња по нету да не буде да је текст покупила са станице злих фуј пи каканих Нацоша.
   Њој је то радило радњу а нама абсолутно свеједно јесмо ли текст данас ил за две недеље оли два месца подигли на страницу.

   • Владимир Челекетић

    Слажем се ја са тобом када кажеш да у условима мондијалистичке окупације треба инсистирати на директној демократији и референдумима, али треба имати у виду и оно што сам горе написао, па, према томе, треба, у јавном наступу помињати и неке друге ствари. Јер ако је тачно да се из постојећег стања не може прећи у демократију без насиља, онда онај ко мисли да мења земљу ту чињеницу мора да узме у обзир. И још мора да узме у обзир чињеницу да је онај део јавности који треба да изнесе ту прву фазу најмање склон демократији. Зато медијски наступ треба да има два дела. Један у којем се нуди јасна визија будућности, нпр. директне демократије, у овом случају и други који служи за распаљивање народног гнева.

    • Калуђер

     тај рад, то је то.

     Јер Срби имај класичан проблем да не знају шта хоће, па се онда читаво бављење политиком, изузуев пуке користи код појединаца, свело на кмечање. Најобичније малограђанско оговарање оли трачарење. Мислим оно, две жене које трачју о трећој комшиници немају за циљ да што радикално измене него само мало да се изтрачарају.

     Тек онога тренутка кад две жене поставе захтев да се о чему гласа у кућном савету имају право да се буне ако им се то гласање/одлучивање ускрати. А то тада могу само да трачарају оли пишу које каkве бесмислене декларације ко на пример Дверци. А веруј ми да то нисам чак ни прочитао.

     • Владимир Челекетић

      Не знам на коју декларацију мислиш.

      пс. све заборавим, на сајту нема нигде везе за ФБ страницу.

     • Калуђер

      ево на ово https://dveri.rs/saopstenja/prva-saborska-deklaracija-dveri-vratiti-i-pojacati-ulogu-drzave-u-drustvu то је нешто најновије ваљда

      А ово за фејс факат изоставишмо случајно. Ће нарихтамо. И овако и онако ми јуче био последњи дан на плажи. Крај сезоне. Већ сам у бедари. Још од синоћ пуштам себи сурферске видеоклипове. Е, иначе, налетох негде … знаш да је један од синова оног несретног нам Карђаорђевића сурфер. Пази лик је запалио хладно јал на Јамајку јал за Никарагву и сурфа. Ти Карађорђевићи ми постају симпатични.

     • Владимир Челекетић

      Па онда да га предложимо за краља. Само да не доведе краљицу са Јамајке. 🙂

     • Калуђер

      нема нам друге … видиш да од Путина нема вајде а ни молибани ем шетње не помажу. Дакле да мењамо НП програм. Значи оно Србија Србима да избацимо … наместо тога да убацимо; Само Сурфер Србина Спашава.
      А и шта фали, кева му је и онако Гркиња … ни мало Јамајканске крви неће у Краљевску плаву крв да смета.
      Иначе зезно сам се, у Никарагви је http://www.blic.rs/zabava/vesti/karadjordjevic-slobodan-kao-ptica-srpski-princ-uziva-sa-novim-drugom-u-nikaragvi/b4hcbh2

     • Владимир Челекетић

      Од слоге нема ништа, то смо ваљда утврдили за 200 година. Може нека друга реч на „с“ да не мењамо симболику.

     • Калуђер

      Давних дана реко Никола; Само Спрдња Србина спашава.
      Ако ништа друго сачува човек бар здрав разум.

      Мада сад без зезања, то је и основна поука у Хесеовом Степском вуку у ком главни лик; „коначно закључује да мора прихватити хумор као решење своје кризе, да научи да се смеје свету и себи самоме.“