Тиха пасја ноћ у Дубровнику

Тиха пасја ноћ у Дубровнику

Није лако бити славан и моћан попут мене. Имам најчитанији блог на Балкану па је логично да ми се чак и у ове свете дане обраћају којекакви болесници да би ме оптеретили невјеројатним причама. Као да ја нисам и мајка и бака и као да преда мном није Света ноћ у којој ћу гледати у мобител. На његовом екрану је снимка разреда у који иде мој унук Крешо. Нитко од нас није вјерник, Црква нема никакве везе са школом у коју мали иде па ипак, злато моје, из свега гласа пјева о кравици, сламици и шталици. Како мој Крешо има красан глас…Анђеоски. АНЂЕОСКИ! И тако, гледам ја моје злато маскирано у божићну пахуљицу. “Кравицааааа, травицааааа, шталицааааааааа…” А онда добих гадан маил који је из мене избацио и срећу и гануће.

Пише тако мени лик из Дубровника како они тамо доље имају Друштво за заштиту животиња и градоначелника Влахушића. То је онај правомоћно осуђени господин који је злоупотријебио некакав положај. Небитно за причу. Да господин није нешто злоупотријебио не би био градоначелник. Елем, том господину престрашно иду на курац животиње, посебно оне из дубровачког Азила па је због њих, наводно, прошле године, негдје око Божића, наручио сплитске шинтере да у част рађања малог Исуса у Сплиту побију дубровачке живине.

Правомоћно осуђени градоначелник није успио у свом науму јер су се на дубровачке ноге дигли неки људи, једно 300 њих, па му је урлало пред кућом, па је о томе писао Индеx, па су живине враћене из Сплита у свој дубровачки дом. Неку Сандру Самбраило, женска, наводно, брине о тим живина заједно са сестром, привело под изговором да је пружала отпор полицији. Срећом, жену није ни пребило ни убило ни сломило па она и даље брине о тим сиротанима.

А тај Влахушић је за вријеме избора обећао да ће бринути и о Дубровчанима и о живинама што је очекивано обећање од правомоћно осуђеног злоупотребљача положаја. Не би он тако далеко стигао да не обећаје. Они који ми пишу с правом мисле да ћу ја рашчивијати ово срање око дубровачког Божића. Мене чита цијели свијет. Правомоћник се, наводно, на њих обрушио јер је онај Азил близу голф-терена на Срђу на коме ће милијардери слати пластичне лоптице у рупе обрасле травом, а свога старчића обраслог сјединама покушати турати у младе рупе око којих трава не расте.

Да, још у маилу пише да овог Божића нису у Дубровник у пријатељски и службени посјет стигли сплитски шинтери него се по читавом Дубровнику разбацује отров. Животиње га гутају а онда умиру данима у најстрашнијим мукама. И никога за то није брига. Зашто би мене морао узбудити отровани, дубровачки Адвент? Желим слушати о травицииииииии, шталицииииииии и кравицииииииииии! Не желим у Светој ноћи слушати хроптаје паса на самрти, не желим да ми пред очима скачу запјенушане губице сиротих животиња. ХОЋУ СВОЈ БОЖИЋНИ МИР!

Имам ли ипак неки савјет, неко рјешење које бих могла понудити очајним Дубровчанима који мисле да су и животиње Божја сторења? Наравно. Правомоћник ће ноћас отићи на полноћку. Док буде на сав глас ревао о тихој ноћи и све што уз њу иде извући га из масе, дискретно, дискретно. Па му у близини неке адвент-кућице у лабрњу увалити комад отрова са окусом голф лоптице. Човјек је луд за голфом. На погреб му довести стотињак дубровачких паса, нека му се на гробу олакшају.

Видите, кукавице дубровачке, рјешење постоји. Само храбрости нема. Ваши херојски преци се у гробу окрећу. Да је Бога он би искористио ову Тиху ноћ и на читав ваш кукавички град послао шинтере. Нека га ослободи од људи. Нека у њему остану само пси. Тако би се Дубровнику вратила стара слава.

Ведрана Рудан
24. децембар 2016.

Коментари