Успон младог и безочног Бориса Малагурског

Успон младог и безочног Бориса Малагурског

Сећам се тог лика још са Википедије. Гурао је милошевићевска гледишта о распаду СФРЈ и рату на Косову. Имао је тада 18-19 година. У почетку је био љубазан, па је стекао висока администраторска и бирократска овлашћења на српској Википедији. Но, убрзо је почео да показује своје право лице.

Млади Малагурски је био бескрупулозан у обрачунавању са неистомишљеницима. Користио је сва средства која су му била на располагању, клинцу са пар хиљада километара раздаљине, преко кабла. Газио је своја обећања, фалсификовао, изврдавао правила, лажно се представљао, безочно вређао и лагао.

Средином 2006. године, након небројених обећања да ће се поправити, млади Борис Малагурски је привремено блокиран „због злоупотребе администраторског положаја и због недоличног понашања на Википедији у протеклих пола године и више“. Након тога су сарадници српске Википедије већином од 71,43% изгласали да му се одузму сва администраторска и бирократска овлашћења због учесталих личних сукоба и уредничких ратова, кршења ауторских права, лажних обећања да ће се поправити, деструктивног деловања на другим Википедијама и тешких личних увреда.

Иако су му одузета сва овлашћења, дозвољено му је да остане на Википедији као обичан корисник. Но, Малагурски је наставио да се служи преварама и игнорише правила Википедије, након чега је његов налог трајно блокиран. Није се дао. Одмах се вратио под другим именом, што му је неко време толерисано, али је због поновљених изгреда почетком 2007. поново блокиран на две недеље, а потом и на неодређено.

У истом периоду, и на енглеској Википедији је током 2006. и 2007. више пута блокиран, због „екстремно јадног понашања и континуираног гурања тврдокорне националистичке тачке гледишта упркос поновљеним захтевима да се придржава Википедијиног правила неутралне тачке гледишта“. Провером ИП адресе на енглеској Википедији („Случај Бормалагурски“) је утврђено да је Малагурски креирао више лажних налога које је користио „да на сваки начин подрива политику Википедије“. Након поновљених упозорења, његов налог је трајно блокиран на енглеској Википедији.

Након упорних и безуспешних покушаја да своје виђење о историјским и политичким темама наметне као преовлађујуће на Википедији, преоријентисао се на снимање квази-документарних филмова о тим темама.

Сећам се дуго нисам чуо са њега, а онда сам чуо како скупља петицију да се његов пропагандистички филм прикаже на државној телевизији. Помисио сам какав дрзник. Снимио филм првенац и са пуним правом захтева на државну телевизију Србије (на страну то што живи у Канади). Не пристаје на мале пројекције по некаквим културним центрима. То је став!

Одгледао сам његов филм, то је Милошевићева прича на којој сам одрастао. Слоба антиглобалиста своје је бранио туђе није хтео, никог није нападао, осим у пукој самоодбрани.

Ништа ново, ништа епохално, чуо сам те будалаштине безброј пута.

Пар година касније, док сам са буразером гледао његову емисију како упада у канцеларију Светске банке у Београду, помислио сам овај човек је цар. Ипак је сазрео. Поправио се. И мене је купио. Одлучан појединац против система, наступа у име нас обесправљених и понижених, то је храброст, то је став!

Након тога сам видео делове његовог филма у којем брани убице Бриса Татона. Видео сам ту љигаву фацу која се смеје у лице жртвама. Могуће да ту има неке истине, да је француски навијач бежећи сам скочио у понор. Не знам, нисам био тамо да посведочим.

Оно што знам – човек је убијен. Зна се која група људи је одговорна за његово убиство. Вероватно не сви у истој мери. Можда је неко само посматрао како му другови на смрт пребијају Француза.

Малагурски ту нема никаквих дилема. Добио је паре за снимање филма, и друга страна га уопште не занима. Он ни за тренутак не показује суосећање за убијеног. Занима ме само једно: како би изгледао његов филм о навијачима који су му убили брата или пријатеља? Да ли би их по сваку цену правдао и бранио?

Прошло је још неко време, а онда сам, као гром из говњива неба, чуо да је тужио неке момке који су га пљували по неком форуму. Они су експресно осуђени на по годину дана, три године условно.

Сада се перспектива сасвим променила. Он више није млади активиста који се бори у име нас обесправљених, већ веома важна личност којој не смемо да приговоримо. Личност са озбиљним адвокатским везама, помоћу којих може издејствовати пресуду у своју корист.

Лепо је он све то повезао. Новац од дијаспоре, новац од навијача, симпатије националиста, утицај. Тада сам схватио да лик нимало није изменио своје навике са Википедије када је био клинац, већ их је усавршио. Постао је старији, безочнији, и има више средстава на располагању.

Епилог: И дан данас, када је посебно мрачна ноћ, можете виде Бориса Малагурског како се шуња по Википедији, и како под разним лажним именима пише хвалоспеве о себи и својим филмовима.

Дамјен Павлица
6. април 2014.

Прилог бр 1: Гласање о одузимању администраторских права Борису Малагурском на српској Википедији

Прилог бр 2: Расправа о злоупотребама Бориса Малагурског на енглеској Википедији

Прилог бр 3: Писмо Весне Костић о томе како је Борис Малагурски фалсификовао њен интервју

Коментари

 • Калуђер

  хуу … лепа читаност. 256 прегледа за 12 сати, и уз то 22 лајка на самој страници. Фино фино, не се жалим.
  Но да се захвалим аутору што надопуни НП ризницу. Ево већ 4-и текст на задату тему http://nacionalnapartija.net/tag/boris-malagurski/ а све лепши од лепшег. Иде то полако, а биће још наравно.

  • http://nacionalnapartija.net Бог и батина

   Братислав Петровић: Ала си се накењао за медаљу.
   —————–
   Калуђер: ево имаш овде још у ризници па уживај http://nacionalnapartija.net/tag/boris-malagurski/ пријатно
   —————-
   Братислав Петровић НАТО пропаганда употребом српских потурица и употребом ћирилице. Пратим ја развијни пут тог новог накота у последње 3 године. Посебно интригантно што покушавате завести русофилски расположење грађане. Ту сте ми се замерили.
   —————
   Калуђер: а, грађанин совјетофил … баш фино, ево још http://nacionalnapartija.net/streptomicin-za-sovjetofile/ добар тек
   ————–
   Здравко Војиновић: Бубуљичава хазарчина. Шета се „тамо- вамо“ а све обавештајен службе целога света баш њему даје важне и пикантне податке.
   ————–
   Momcilo Mandic: Ma ko si ti?Decko je makar nesto dobro uradio..I radice i dalje.Ti ocigledno imas zadatak…..
   ————-
   Калуђер: ко? Војиновић или ја? Или аутор текста Павлица? Како год, сви смо ми на „задатку“. По то је бар опште позната ствар; http://nacionalnapartija.net/teorije-zavere-i-politicka…/
   ————
   Никола Марић: “ Ti ocigledno imas zadatak „.. Немамо ли сви ?
   ———–
   Betmen Mandrak Fantom: E svaka ti je na mestu. Našoj državi je NAJVEĆI PROBLEM Borim Malagurski. Taj problem da rešimo i na konju smo !!
   ————
   Калуђер: јашта море … мале ствари чине живот лепшим. Једно по једно, и иде то.
   ————
   Goran Gimbos: lazni patriota
   ————-
   Калуђер: класични љигави југонасталгичар … једном речју; комунац … ем хохштаплер, маипулатор … а што се подразумева кад се каже комунац … ем ископлексирани его манијак. Пуна капа